Produse alimentare


Produse alimentare

Intr-o industrie cu un grad atat de ridicat de risc, analizele detaliate si inspectiile amanuntite sunt vitale pentru buna functionare a parteneriatelor. ROMCONTROL asigura servicii de inspectie calitativa / cantitativa si analize de laborator la parametrii specifici produselor din industria alimentara, raspunzand cu acuratete specificatiilor contractuale dintre partile implicate in contract.

Inspectiile de cantitate sunt efectuate de personal calificat, prin diferite metode folosind echipamente verificate metrologic si proceduri specifice, in concordanta cu norme internationale din domeniu. Rezultatele inspectiilor noastre sunt prezentate in documente specifice tipului de inspectie solicitat / efectuat si sunt conforme standardelor si normelor interne si / sau internationale.

Principalele produse pentru care asiguram servicii de inspectie specifice sunt:

  • Carne, conserve, preparate carne, grasimi animale comestibile:
    • carne si produse din carne: carne de bovine, ovine si caprine, carne de porcine, carne pasare si preparate din carne (salamuri, sunca, conserve carne)
    • grasimi comestibile
  • Peste (proaspat si congelat ), conserve si produse din peste
  • Produse cerealiere de morarit, panificatie, paste fainoase si biscuiti :
    • fainuri de cereale (grau, porumb)
    • produse de panificatie (paine)
    • produse decorticate si crupe (gris, orez)
    • paste fainoase si biscuiti
  • Zahar si produse dulci
  • Lapte si produse derivate din lapte (unt, branzeturi, iaurt, lapte praf, smantana, lactoza,  inghetata etc.)
  • Produse derivate din legume si fructe
    • conserve: marmelada, bulion si pasta tomate, conserve de legume in apa si in bulion, sirop natural de fructe, compoturi, gemuri, dulceata, conserve de legume in ulei, conserve de legume in otet- castraveti etc.
    • legume si fructe:  proaspete, uscate ,  deshidratate, sarate, murate, marinate, congelate, miez de nuca, boia de ardei, ciuperci (hribi, deshidratate, ciuperci in saramura ), masline, preparate si semi-preparate culinare,  legume si fructe conservate prin frig
    • pulpe si marcuri de fructe
    • uleiuri si grasimi vegetale comestibile: uleiuri comestibile (ulei rafinat de floarea soarelui, soia, rapita, germeni de porumb, ulei rafinat amestec, ulei  hidrogenat), margarine si produse similare
  • Alcool etilic, bauturi alcoolice si nealcoolice:
    • alcool etilic si bauturi alcoolice
    • vinuri
    • bere si alte bauturi slab alcoolice si nealcoolice (bauturi racoritare, ape gazoase si minerale)
  • Diverse: otet alimentar, acid tartric
  • Alte produse:
    • concentrate alimentare
    • condimente, aromatice, stimulenti: ceai, cacao, cafea si derivate, mustar
    • amidon si produse derivate din amidon (din cartofi, porumb, grau )
    • diverse: drojdie de panificatie, ghiata artificiala, albus praf, melasa.

Inspectie cantitativa

Cantitatea produselor care se pregatesc de furnizori pentru comert  sau se comercializeaza,  constituie un atribut esential in contractele dintre parteneri. Corectitudinea determinarilor poate avea un impact foarte mare asupra unei relatii comerciale, in special daca aceasta este una de comert international.

ROMCONTROL asigura inspectii de cantitate pe toata perioada incarcarii / descarcarii produselor ce se comercializeaza, precum si a celor care se pregatesc de furnizori pentru comercializare.

Expertii nostri determina cantitatea si /  sau greutatea pe timpul manipularilor (operatiuni de tally, asistenta cantariri pe cantare calibrate si verificate metrologic, draft survey la vase, barje, slepuri, ullage measurements la  vase etc.) sau din depozite (prin determinari pe baze volumetrice sau cantariri).

Rezultatele constatarilor sunt mentionate in Certificate de cantitate, de greutate, draft etc.

Inspectie calitativa

Calitatea produselor conditioneaza direct pretul acestora si este un factor esential pentru stabilirea tuturor contractelor. Parametrii principali care identifica produsele, mentionati in toate  specificatiile contractuale si reglementati strict, in standarde si norme internationale, constituie in buna masura motivatia responsabilitatii implicarii ROMCONTROL in domeniul calitatii.

ROMCONTROL asigura inspectia calitativa a produselor din industria alimentara, preambalate si ambalate, existente in depozite sau pe timpul manipularilor ( incarcari / descarcari ), in si din mijloace de transport (auto, vagoane, fluviale – barje, slepuri, maritime – vase, aeriene),  in locatii din tara si din lume .

ROMCONTROL efectueaza verificarea conditiei marfii, a conditiilor de depozitare / pastrare, verifica curatenia mijloacelor de transport (auto, vagoane, barje, vase ) inainte de incarcare,

Asigura asistenta permanenta pe timpul operarii – manipularii, in concordanta cu cerintele contractuale si normele internationale. De asemenea, preleveaza loturile puse la dispozitie pe toata perioada operarii/manipularii sau efectueaza prelevarea din spatiile de depozitare in conformitate cu standarde,  norme si proceduri  interne si internationale.

Expertii ROMCONTROL efectueaza Examene senzoriale  – organoleptice specifice produselor si analizeaza probele medii, compozite / reprezentative sau prin sondaj aleatoriu conform unor proceduri cunoscute din domeniu. Analizele pe probele prelevate se fac in propriile laboratoare acreditate RENAR sau in laboratoare acreditate in sub-contractare si sub directa supraveghere a ROMCONTROL

Rezultatele inspectiei de calitate sunt mentionate in Certificate de Conditie a marfii, Certificate de calitate de lot, shipment (vas, barja etc.), Certificate de analiza recunoscute de parti si conforme cu norme interne si / sau internationale.

Analize de laborator

ROMCONTROL efectueaza analize de laborator pe probele prelevate prin sondaj aleatoriu sau pe probe medii,  reprezentative,  prelevate de compartimentul de inspectori specializat si dotat cu echipament propriu de prelevare.

Analizele specifice produselor alimentare se fac in propriile laboratoare acreditate RENAR,  cat si in laboratoare acreditate, in sub-contractare, sub directa noastra supraveghere.

Principalele analize:

1. Analize organoleptice si fizico-chimice

Acopera, in functie de produs, determinari senzoriale, umiditate, impuritati, aciditate, continut ulei, alcalinitate, continutul de proteina bruta, grasimi, zahar, lactoza, amidon, cenusa, fibra – celuloza, substanta uscata etc.

Parametrii principali la cateva produse:

  • Carne bovine, porcine, pasare, caprine , ovine: aspect, culoare, consistenta, miros (parametri organoleptici), azot usor hidrolizabil, pH, Reactia Kreis, pentru Hidrogen sulfurat, reactia pentru amoniac (parametri fizico- chimici)
  • Preparate carne: apa, substante grase, Na Cl, Nitriti, substante proteice totale
  • Peste oceanic: aspect, culoare, consistenta, gust, miros, azot usor hidrolizabil, amoniac, Hidrogen sulfurat, pH
  • Peste proaspat: in plus amoniac, Hidrogen sulfurat, pH
  • Grasimi din seminte  oleaginoase: aciditate, cenusa, acizi grasi, impuritati, umiditate si subst volatile indice de saponificare, substante nesaponificabile, Iod, proteina,  punct topire
  • Uleiuri rafinate din floarea soarelui, soia, rapita, germeni  porumb: aspect, culoare, gust, miros (organoleptici), aciditate libera, culoare in Iod, apa si substante volatile, sapun, indice Iod, substante organice nesaponificabile, impuritati insolubile in eter etilic, indice de peroxid (fizico-chimici), contaminanti – metale: Cu, Pb, Zn, As
  • Acizi grasi  tehnici: culoare Iod, impuritati insololubile in eter etilic, umiditate si materii volatile, punct inflamabilitate, densitate relativa, indice de refractie, indice de aciditate, de Iod, substante organice nesaponificabile, cenusa
  • Nuci: sortari, calibrari conform specificatiilor, dupa forma si umiditate
  • Otet: aciditate totala, extract, alcool metilic, acizi minerali, sediment, Cu, Fe, As,Zn,Pb
  • Alocool etilic rafinat: concentratie alcoolica, aciditate totala, alcool metilic, extract sec, densitate relativa, reziduuri
  • Bauturi spirtoase: concentratie alcoolica, zahar total, aciditate totala
  • Vin: concentratie alcoolica, zahar total, aciditate totala, aciditate volatila,Pb, Cu, Staniu, Sodiu, As, Sulfati, alcool metilic
  • Sucuri: substante solubile, grade refractometrice, aciditate, cenusa, Bioxid de sulf total, metale
  • Suc tomate: substanta uscata solubila in gr. refractometrice, aciditate totala raportata la SU, aciditate volatila, Na Cl, impurit minerale, vitamina C, metale
  • Suc mere: substante solubile, aciditate totala, volatila, alcool etilic, metale
  • Ceai negru, verde: extract apos, cenusa totala, celuloza, apa, teina, coloranti, Pb
  • Condimente: umiditate, cenusa, Na Cl, impuritati metalice, infestare
  • Coriandru: substante minerale, umiditate, cenusa, ulei volatil
  • Piper: apa, cenusa total, extract eteric nevolatil, uleiuri esentiale

2. Analizele microbiologice

Acest set de analize se refera la urmatoarele determinari: Bacterii coliforme, Escherichia coli, Salmonella, Stafilococ coagulazo-pozitiv, Bacillus Cereus, numar total de germeni aerobi mezofili, bacterii sulfito-reducatoare, drojdii si mucegaiuri etc.

3. Micotoxine:

Analizele pentru microtoxine cuprind:  Aflatoxine B1, Aflatoxine total (B1+B2+G1+G2) .

4. Analizele pentru determinarea contaminantilor

Acest tip de analize cuprind determinarea contaminarii cu : metale grele (cadmiu, mercur, plumb, arsen, seleniu, zinc, cupru).